Het Janninkkwartier

Stadse bewoners gezocht! Voor nieuw en energiek Janninkkwartier.

Is voor jou privacy, rust en exclusiviteit belangrijk? Wil je het maximale uit je woning en woonomgeving halen? En ben je zelfbewust, ondernemend en gesteld op een groene omgeving aan de rand van het stadscentrum? Dan is wonen in het Janninkkwartier iets voor jou!

In dit nieuwe, levendige stadshof komen 70 koopwoningen en 28 vrije sector huurwoningen beschikbaar. Zelf of collectief bouwen kan ook op één van de 52 kavels. Kiezen tussen het bruisende centrum of een groene, ruimtelijke toplocatie hoeft niet meer. In het Janninkkwartier komt alles samen: ruimte, rust, grootstedelijke allure, veel groen en duurzame toepassingen. Met alle voorzieningen om de hoek een fijne plek om te wonen. Welkom in het Janninkkwartier!

Het Janninkkwartier bestaat uit zeven hoven. Benieuwd hoe de indeling van hoven, straten, paden en groen eruit ziet? Bekijk het voorlopige inrichtingsplan. Deze schets geeft een goed beeld op hoofdlijnen. Er volgen mogelijk nog wat technische wijzigingen. Op dit kaartje vind je alle straatnamen. De straten zijn vernoemd naar Enschedese verzetshelden en -heldinnen.

Het Janninkkwartier ligt ideaal aan de rand van de stad. Het stadshof grenst aan de Zuiderval, Industriestraat, Getfertsingel en Cromhoffsbleekweg. Via de Zuiderval, de stadsas van Enschede, rij je in enkele minuten de A35 op. Van Amsterdam tot Frankfurt, je bent er zo.

Parkeren
De auto is te gast in het Janninkkwartier. Toch is parkeren geen probleem. Iedere woningeigenaar beschikt over één (ondergrondse) parkeerplaats. We hebben de ambitie om aan de Cromhoffsbleekweg een aantal parkeerplaatsen voor deelauto’s te reserveren. Verder komen er elektrische oplaadpalen beschikbaar. Bezoekers parkeren hun auto aan de rand van de wijk. Hierdoor verdwijnt de auto vrijwel uit het straatbeeld en is er volop ruimte voor fietsers en voetgangers.

Openbaar vervoer
Naast het Janninkkwartier ligt de Openbaar Vervoer-lijn. Dit betekent dat je beschikt over uitstekende busvoorzieningen. Binnen een minuut lopen pak je de bus richting centrum, het centraal station of naar andere wijken en omliggende plaatsen van Enschede. Ook het nabijgelegen centraal station maakt het Janninkkwartier tot een ideale locatie.

Fietsen en lopen
Na een drukke werkdag een hapje eten in het centrum? Of nog even langs de etalages slenteren. Het kan! Vanaf het Janninkkwartier fiets je in vijf minuten naar het centrum. Met de fiets ben je ook zo op de fietssnelweg, de F35 van Enschede naar Hengelo. Bovendien zet Enschede sterk in op de fiets als vervoersmiddel. Om de stad bereikbaar te houden wordt gewerkt aan verschillende projecten. Niet onbelangrijk: Enschede wil fietsstad 2020 worden! Een mooie ambitie.

Het Janninkkwartier bestaat uit zeven hoven (woonblokken) die aan elkaar verbonden zijn door smalle straten. Waar auto’s te gast zijn en alle ruimte is voor voetgangers en fietsers. Kinderen kunnen veilig buiten spelen tussen de hoven of in de speeltuin. Deze indeling van het Janninkkwartier biedt alle mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en op te zoeken. Ook kun je je heerlijk terugtrekken als je meer gesteld bent op je privacy. En dat alles aan de stadsrand van Enschede, nabij winkels en horecagelegenheden.

Klimaatadaptief, energieneutraal… de ambities in het Janninkkwartier zijn groot. De inrichting van de openbare ruimte met veel groen in tuinen, binnenterreinen en op daken, het watersysteem en het autoluwe karakter maken het Janninkkwartier een toekomstbestendig stadshof.

Waterafvoer
Bij het maken van het stedenbouwkundig plan is veel aandacht besteed aan het afvoeren en bergen van water. Een aantal belangrijke voorwaarden en uitgangspunten op een rij:

  • Water wordt slim afgevoerd door een natuurlijk hoogteverschil van oost naar west;
  • Hemelwater wordt zichtbaar in de straatjes afgevoerd en komen uit in de groene randen van het stadshof;
  • Op particuliere grond is berging van minimaal 20 mm hemelwater per vierkante meter verhard oppervlak vereist;
  • De groene inrichting van de tuinen en de erfafscheidingen (die bestaan uit groene beplanting) dragen bij aan de waterafvoer;
  • Alle verharding – terrassen en opritten – is waterdoorlatend of waterpasserend;
  • Alle woningen in het Janninkkwartier zijn voorzien van een vegetatiedak. Deze vangen wateroverlast bij hevige regenval op en vertragen de waterafvoer.

Groene toplocatie
In het Janninkkwartier waan je jezelf in een groene omgeving en dat aan de rand van de binnenstad. Het stadshof van Enschede bestaat uit veel groen in (particuliere) tuinen, binnenterreinen en op daken.

Duurzame mobiliteit
Het Janninkkwartier geeft vrijbaan aan voetgangers en fietsers. Auto’s zijn hier slechts te gast. Door het autovrije karakter worden bewoners gestimuleerd om te kiezen voor een zo groen mogelijk vervoersmiddel: te voet, te fiets of met het openbaar vervoer.