Het project van Léon en Sophie: een jaar later!

Een jaar geleden vertelden Sophie en Léon over hun particuliere bouwproject aan het Janninkkwartier. Hoewel er nog weinig te zien is op het terrein, is er veel gebeurd in de tussentijd! In deze update vertellen ze meer over het afgelopen jaar, de huidige stand van zaken, het proces en de planning.  

Léon: “In het najaar van 2020 is de akte van levering gepasseerd bij de notaris, waarna we officieel eigenaar waren van Kavel 8; dat inmiddels ook een straatnaam en huisnummer heeft gekregen.” Samen met hun dochter Fien komen de twee te wonen aan Reinier de Hosonpad 10, een autovrije laan met groen en een speelruimte voor de deur. Ze hebben gekozen voor een ruime tweelaagse woning met een mooie houten gevel en veel glas. Sophie: “Het is een duurzaam ontwerp van SchipperDouwes architecten uit Delden. Ik wist niet dat er met zo veel creatieve slagen en detail naar een huis gekeken kon worden. Het resultaat vind ik erg mooi.” De twee bouwen verder conform hedendaagse eisen, wat betekent dat ze proberen met een luchtdichte schil en goede isolatie een bijna-passieve woning te realiseren. Hiervoor vindt veel afstemming plaats tussen aannemer, energieadviseur, architect en installateur. Léon geeft toe dat dit tijd kost, maar gelijktijdig ook erg leuk en interessant was, omdat ze van begin tot eind veel ontwerpkeuzes in eigen hand hebben gehad.

En hoe staat het er nu voor? Sophie en Léon zijn nog steeds erg benieuwd wie er tegenover hen komen te wonen in de woningen die als onderdeel van de ontwikkeling Jannink Courtyard worden gebouwd. Ze hebben hun naaste buren al wel ontmoet. Léon vertelt dat een jaar geleden slechts het schetsontwerp gereed was en dat inmiddels alle hypotheekzaken, bouwvergunningen en de eerste werkvoorbereidingen afgerond zijn. In december is ook al een start gemaakt met de bouw, maar deze ligt nu stil, ‘op pauze’, wachtend op bouwstroom.

Sophie en Léon geven aan dat het leuk, maar soms even ongemakkelijk is om de eerste particuliere bouwer op het terrein te zijn: “Je loopt tegen wat opstartproblemen aan.” Vanwege corona duurde het ook wat langer dan gebruikelijk om een hypotheekaanvraag af te ronden. Ook enkele andere bouwaanvragen duurden iets langer dan gebruikelijk. Léon: “Tijdens dit proces heb je met verschillende experts van de gemeente Enschede te maken, die allen proberen op een adequate manier te helpen. Op één probleem na hebben ze alles keurig opgelost.” Voor Léon en Sophie ligt momenteel namelijk nog een probleem waaraan ingenieurs van de gemeente samen met netbeheerders en aannemers naar een oplossing werken, omdat er nog geen elektra- en wateraansluiting op het terrein ligt die nodig is voor de bouwwerkzaamheden. “Onze aannemer Bouwteam Oost heeft helaas haar werk een flinke tijd moeten uitstellen”. Gelukkig hebben zij al wel een fundering en begane grondvloer gereed gemaakt. Zodra er (hopelijk) de komende dagen een nutsaansluiting komt, gaat dit werk in volle gang verder.

Léon en Sophie kijken terug op een dynamische periode met daarin veel afwegingen, afspraken, analyses en keuzes. Inmiddels zijn ze in verwachting van een tweede dochter en kijken ze uit naar het verhuismoment. Het werk ligt nu grotendeels in handen van de aannemer. Ze hopen na de zomer hun huis te kunnen betreden, waarschijnlijk als eerste particuliere ontwikkelaar/bewoner van het Janninkkwartier.